Редагувати
В Україні оновили правила виплати пільг на оплату комунальних послуг: хто та як зможе отримати.

З січня 2023 року змінилися правила призначення житлової субсидії. Наразі ці функції покладено на Пенсійний фонд. Багатьох цікавить питання, як виплачуватимуть пільги на оплату комуналки.

Пільги на житлово-комунальні послуги надаються виключно в готівковій формі органами Пенсійного фонду України відповідно до постанови  Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання у грошової формі» (в редакції постанови КМУ від 16.09.2022, № 1041).

 Тим пільговикам, які до грудня 2022 року вже отримували відповідні пільги в готівковій формі, а так же зверненим за наданням виплати, починаючи з грудня 2022 року, Пенсійний фонд України перерахує кошти на рахунки для виплати на оплату. Це залежить від способу виплати, обраного одержувачем пільги.

Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їхні пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення АТ «Укрпошта», де людина отримує пенсію.

Громадянам, які до грудня 2022 року отримували пільги в грошовій безготівковій формі та не є пенсіонерами, кошти на виплату пільг перераховуються на їхні поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в АТ «Ощадбанк».

Про відкриття такого рахунку в банку органи Пенсійного фонду України інформують пільговика.

Щоб отримати кошти з такого рахунку, потрібно особисто звернутися до Ощадбанку для  відкриття банківського рахунку.

Якщо ж пільговик бажає отримувати кошти на виплату пільг на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення АТ «Укрпошта», він повинен звернутися з відповідною заявою до територіального органу Пенсійного фонду України обраним способом:

•    особисто в будь-який сервісний центр головного управління Пенсійного фонду України ;

•    по пошті;

•    через особистий кабінет на порталі   електронних послуг Пенсійного фонду України.