Редагувати
ЧОМУ ПОТРІБНО СТЕРИЛІЗУВАТИ СОБАК І КОТІВ

ЧОМУ ПОТРІБНО СТЕРИЛІЗУВАТИ СОБАК І КОТІВ

Стерилізація - найбільш гуманний та ефективний метод регуляції чисельності безпритульних тварин, визнаний міжнародними зооорганізаціями. Однак, саме зі стерилізацією пов’язана величезна кількість міфів, через які в нашій країні це оптимально гуманне рішення досі не набуло популярності.

Ми зібрали найпоширеніші міфи щодо стерилізації тварин:

Міф N 1: “Це жорстоко".
Жорстоко дозволяти тваринам безконтрольно розмножуватись, тинятись смітниками, ставати жертвами живодерів, заручниками вуличного існування у голоді та холоді. Жорстоко топити котенят чи цуценят у відрі, викидати у закритих коробках, залишати напризволяще на вулиці. Жорстоко розмножувати домашніх тварин, коли в цей час у притулках та просто на вулиці чекають свого шансу на порятунок сотні тварин.

Міф N 2: "Це неприродньо і позбавляє тваринку радості материнства".
Розмноження для тварин - виключно природня потреба, що базується на інстинкті. Після стерилізації тварина не сумує і не переймається цим питанням. Інші тварини не кепкують і уявлення не мають про "дітородні зміни" стерилізованої тварини. Більше того, постійні пологи виснажують організм тварини і призводять в подальшому до захворювань, серед яких простатит, піометра, кісти та пухлини на яєчниках, матці і яєчках. У старшому віці тваринам нерідко доводиться робити стерилізацію вже за медичним показанням, але ризик від анестезії та післяопераційних ускладнень значно зростає.

Міф N 3: "Стерилізовані тварини страждають від ожиріння. Коти перестають ловити мишей, а собаки - захищати територію."
У період, коли тварина відчуває статеве збудження, вона втрачає апетит і стає більш млявою. Якщо забрати у тварини стрес під час статевого збудження, коли вона відмовляється від їжі, і стерилізувати - вона буде повноцінно та регулярно їсти, що дійсно може вилитись у збільшення ваги. Проте, цього можна уникнути, якщо контролювати раціон тварини і давати їй необхідну фізичну активність. А це - зона відповідальності господаря.
Стерилізація ніяк не впливає на мисливський інстинкт чи характер тварини. Якщо до операції собака був відмінним охоронцем, то таким залишиться і після.

Міф N 4: "Стерилізація є складною й болісною процедурою, після якої тварина потребує тривалого догляду".
Насправді ж розріз невеликий, втручання мінімальне, тварина відходить від наркозу протягом 3-7 годин, а повністю відновлюється вже за тиждень. Позитивних моментів значно більше.
Аби довірити тваринку компетентному фахівцю і дізнатись більше про доопераційний і післяопераційний період - варто поцікавитись рекомендаціями місцевих волонтерів та зоозахисних організацій. Вони, як ніхто інший, з власного досвіду добре знають до кого краще звернутись та як мінімізувати стрес у тварин і господарів.

Міф N 5:"Стерилізація вкорочує життя тварині".
Насправді, вчасно стерилізована тварина живе на 3-5 років довше, ніж нестерилізована. Завдяки тому, що не зношується ендокринна система, а організм старіє значно повільніше.

Ми переконані, що не у кожному домі має бути кіт чи собака, але у кожного кота та собаки має бути люблячий дім із відповідальними господарями.

Тож, завдяки спільному проекту ТОВ "4 лапи" та Полтавського КАТП-1628 мешканці Полтавської громади мають можливість безкоштовно стерилізувати свого домашнього улюбленця (кота чи собаку).